2010. július 1., csütörtök

A belső szerénység kívül is megmutatkozik

“Szerettem volna írni egy ellenőrzőlistát a szerény öltözködésről, hogy másokat is bátorítsak, de el kellett olvasnom mások írásait is, mint például Carolyn Mahaney. Mint ahogy a farizeusok is, sokszor mi is a törvényeskedés hibájába esünk, mert el akarunk különülni . Ha úgy érzed, hogy ez a bejegyzés farizeusi, akkor vedd figyelembe, hogy ez egy útmutató csupán, és nem törvény. A lényeg az, hogy ha belsőleg szerény vagy, akkor az a külsődön is meg fog mutatkozni, hiszen azt szólja a száj, amivel csordultig van a szív.

Az első fontos dolog, hogy imádkozz azért, hogy Isten mutasson rá mindenfajta belső szerénytelenségedre. A Máté 5,8 szerint "Boldogok a tiszta szívűek, mert ők meglátják az Istent.” Meglátni Istent? Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy meglátjuk, tudjuk, megértjük Őt és az Ő Szavát lelki értéssel, mert a szívünk tiszta, és semmi sem árnyékolhatja be lelki ítélőképességünket.

  1. Mit mondanak a ruháim a vágyaimról? Azt mutatják, hogy ízléses vagy erkölcstelen nő vagyok?
  2. A Szentírás azt mondja, hogy a szívem csalókán gonosz. A szívem vágyait követem, amikor öltözködöm? Divatot akarok teremteni?
  3. A ruháim biblikus elvekről beszélnek, mint a 1 Timóteus 2,9? “Ugyanígy az asszonyok is, tisztességes öltözetben, szemérmesen és mértékletesen ékesítsék magukat, ne hajfonatokkal és arannyal, gyöngyökkel vagy drága ruhával.”
  4. A ruháim a szív lázadását tükrözik?
  5. Elkülönültem a világtól a ruhaválasztásommal vagy a tömeggel azonosulok?
  6. Megkérdeztem a szüleimet vagy más bölcs embereket a ruhatáramról? Mit mondtak? Megfogadtam a tanácsukat?
  7. A külső megjelenésem azt a célt tárja fel, hogy Istennek akarok tetszeni vagy azt, hogy Isten és az Ő értékrendje az én kényelmem és életvitelem után következik csupán?
  8. Ha egy világi csoportban állnék, szégyellném magam, mert szerény nőiességgel öltözködöm?
  9. Ha egy világi csoportban állnék kitűnnék vagy beolvadnék?

Ez a lista arra is vonatkozik, hogy hogyan festem ki magam. A következő lista kimondottan a ruhatárról szól, és remélhetőleg gyakorlati segítséget nyújt, hogy hogyan tartsuk meg szerénységünket.

  1. Amikor lehajolok, be lehet látni a blúzomba? Össze tudnám belül tűzni vagy teljesen ki kéne dobnom?
  2. Ha gombos felsőt hordok, akkor oldalról be lehet látni a gombok között? Túl szűk, el kéne dobnom? Vagy tudok rajta alakítani?
  3. Ha egy pántos topot, átlátszó blúzt hordok….. ó, ezen semmi sem segít. Dobd ki. Hordhatsz ujjatlan pólót, de sosem magában, hiszen túl sokat mutat.
  4. Átlátszik a melltartóm pántja a blúzomon vagy a nyaknál kilátszik?
  5. Kilátszik a derekam, amikor felemelem a karom vagy előrehajlok?
  6. A felsőm túl szűk? Ne feledd, hogy a blúzod elég szűk kell legyen ahhoz, hogy megmutassa, hogy nő vagy, de elég laza ahhoz, hogy kiderüljön, hogy hölgy vagy.

    1. Kilátszik a derekam, amikor előrehajlok? Találhatnék egy hosszabb blúzt, alsót, hogy ne látsszon ki? Semmi sem segíthet azon, ha hátsófeled vagy a bugyid kilátszik, ha előrehajolsz. Ne hozd szégyenbe magad olyan ruhával, amit nem látsz.
    2. A szoknyám túl lent van a derekamon és kilátszik a hasam?
    3. Átlátszik az alsóneműm a szoknyán? Ráirányítja a figyelmet a fenekemre?
    4. Túl rövid a szoknyám? Látszik a térdem, ha leülök? Akkor az túl sokat mutat. Cseréld ki hosszabbra vagy tegyél rá fodrot vagy pótold ki, hogy hosszabb legyen. Sose felejtsd el keresztbe tenni a lábad, ha igazi hölgy vagy.
    5. Túl hivalkodó a szoknyám? Csilingel, libben vagy túlságosan felhívja a figyelmet? A Biblia azt tanítja, hogy szerények legyünk, és soha ne hívjuk fel a figyelmet magunkra ilyen módon. Ha felhfigyelnek ránk, akkor az mindig a Jézus kisugárzása kell legyen rajtunk.
    6. A magas sarkú cipő szerénynek, divatosnak, kényelmesnek mondható? A szüleim max. 5 cm-es sarkot engednek meg, de én a sportcipőt kedvelem a legjobban.”

    Fordította: Gergely Eszter

    Az eredeti angol cikk: http://aponderingheart.com/blog/?p=1013


    Jocelyn Tzahala

    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése